Ahad, 6 Oktober 2013

DIY DOORGIFT WEDDING

I am no longer a bride to be. Tapi kat sini aku nak jugak kongsi preparation aku dulu. Walaupun dah couple years aku kahwin. Tak terlewat rase nye KAN? KAN? KAN?

Lagipun ada orang yang tolong aku isi isi box ni, suggest buat entry...So jangan kedekut ilmu.

Di sebabkan aku ni suka buat kerja sendiri..yang kadang-kadang ada jugak terbit rasa menyesal sebab aku bukan la seorang yang GIGIH, aku pon decide nak buat door gift sendiri.

Design nye mesti la simple habis sebab aku tak suka bende2 alah yang susah kan diri ni. Maka, aku pon decide la nak box aje...

Very the simple...plain...3 inch  x 3 inch x 3 inch

simple box, ribbon and floral stamp

Anggaran budget untuk this kind of doorgift

Design and template (Tempah kat pudu lama) RM30*
Kertas 80grams size A1 (Beli also at pudu lama) RM2x70 keping =RM140
Cut the shape (Also at Pudu Lama) RM30
Stamp (Ampang Point) RM36 including ink pad
Ribbon (Bunga Reben, Jalan Tar) Putih RM1x15=RM15
Maroon RM1.50x20=RM30

 _________________TOTAL RM281_________________

*Nanti aku usahakan buat entry kat mana aku buat template ngan gambar template sekali. Nak kena korek khazanah dan dan ni payah. hihi

Note ye rakan rakan, kalau kita potong sendiri kertas tebal ni pastu nak lipat mesti senget benget kan...so kedai template ni dah siap siap buat sempadan supaya senang kita nak lipat. As easy as 1 2 3.

close up stamp design

Isi nye

Sumi (Sepeket 50 biji)
Roka (Sepeket 50 biji)
Gula Gula (Sepeket 100 biji x 2 jenis)

Total harga isi BAWAH RM150. Kalau tak silap RM120. Lagi banyak beli lagi murah. Tapi mesti dalam satu resit.

Reason why aku letak makanan yang makcik makcik sini kate KUNO is AKU BUAT NI AWAL 2 BULAN DARI TARIKH KAHWIN + AKU BUAT SENDIRIAN BERHAD DI MALAM HARI + SEBANYAK 800 BOX.

Pastu time aku tunang dulu awal awal ada makcik yang sound tak nak tolong...Jadi nya aku ni gagah kan juga buat sendirian berhad. Senang. Telinga aku tak pedih, keje pon siap on the dot ye dak?

dan aku dapat jimat banyak.

SELESAI dan selamat mencuba.

more boxes


maroon and white


p/s: time ni aku tak reti lagi nak buat TASBIH MINI.

Tiada ulasan: