Ahad, 3 Februari 2019

RESEPI PAJERI TERUNG MUDAH

Assalamualaikum :)

Lega dapat duduk diam hari cuti sambil tutup TV. Sejak Faiq kena limitkan screen time atas masalah mata, syima rasa banyak betul masa nak tenung mata dia.

Korang should try.

Baring sebelah anak sama eye level, kemudian sembang dengan dia pasal hari hari yang korang pernah lalui.

The nikmat sangat menyenangkan hati. Tetiba ada kawan nak melepaskan 5000 quota bercakap syima ni. Haha.

Cerita Pajeri Terung ni syima dah lama nak sebenarnya. Nak jugak pajeri nenas tapi nak yang masak sendiri. Tapi masalah utamanya ialah syima tak pandai nak pilih nenas. So untuk latihan, kita cuba dengan terung dulu. Kalau ngam elok kejadian pajeri, kita usaha beli nenas.

3 hari syima plan nak buat baru jadi.


Google sana sini, dapat pulak suggestion makan dengan ulam celur, sambal belacan dan ikan goreng panas panas. Syima takde ulam, ganti dengan pakchoy yang dicelur. Waduh,, kerangupan pak choy tu dengan manis manis nya, kecur air liur. Korek punya korek peti ais, nampak sikit balance budu orang pure kelantan bagi. Tak masin macam yang selalu syima beli. Letak pulak hirisan cili siam yang pedas tu. Memang bertambah nasi makan hari ni tau.

Elok kejadiannya sampai tak cukup nak menyampai ke belah malam.

Syima pulak boleh lupa yang terung dibeli dah guna separuh.

Bahan senang dapat.


Jom check resepi pajeri terung

Bahan-bahan:
1. Bawang merah 1 biji
2. Bawang putih 1 ulas
3. Halia 1/2 inci
4. 2 sudu rempah kari daging Adabi
5. Semangkuk santan pekat
6. Sedikit air
7. Terung
8. Kerisik
9. Garam secukupnya

Syima selesa guna rempah adabi

Step pertama, kisar bahan tumisan iaitu bawang merah, bawang putih dan halia. Bahan kisar ni tadi ditumis sehingga naik bau. Masukkan rempah kari daging yang tidak dicampur air (kering) ke dalam bahan tumisan tadi.

Godek here and there sampai kari tu naik minyak, its time to masuk terung dah.

Terjun kan terung, diikuti santan dan kemudian air sehingga cukup untuk tenggelamkan terung.

Dah mendidih, masukkan kerisik dan garam.

Bila terung dah lembut, santan dah pecah minyak, siaplah pajeri terung korang 😋

Senang je.

Sabtu, 2 Februari 2019

3 TESTIMONI VIVIX UNTUK SAKIT LUTUT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hari ni syima berkesempatan nak update blog sekejap. Syima nak share 3 testimoni Vivix untuk sakit lutut.


Sakit lutut mak berkurang dengan Vivix

Vivix membantu melegakan sakit lutut

Vivix untuk warga emas





Berminat untuk dapatkan Vivix? Whatsapp syima di 0183252507. Nak mudah click je no telefon syima 0183252507.






NAK BELI SEKARANG MENGGUNAKAN KAD KREDIT ATAU KAD DEBIT ANDA?

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=44cc3bcbd1ab8ca953a84ec52398a16d

Atau ingin menjadi ahli Shaklee untuk penjimatan hebat?

http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1241234

Nikmati manfaat bonus tunai dan penjimatan harga hebat jika menjadi ahli Shaklee. Ingin menjadi pengedar Shaklee untuk mendapatkan pendapatan? Sertai team business kami, Aces High Group yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dan fleksibel.
Pengedar Shaklee
Hasyimah Hashim ID Shaklee 1241234
SMS / Whatsapp : 0183252507
Fb page : Hasyimahshe
Personal Fb : Hasyimah Hashim
Instagram : Hasyimahshe

Shaklee Ipoh




Jumaat, 1 Februari 2019

KEDAI SUP KAMBING DI IPOH

Assalamualaikum. Selamat bercuti panjang. Hati hati di jalan raya ok. Baru sat ni dengar highway hala ke utara sesak sampai polis beri kebenaran guna jalan kecemasan sebagai lorong tambahan.

Ok, sebenarnya syima tak de idea nak share apa hari ni. Saja nak spend masa update blog since kejap kejap lagi nak keluar. Esok lusa pulak sure berjalan merayap.

Tengok gallery hp, ada satu gambar sup tulang yang sedap sampai syima berulang pergi makan.

I tell you guys, bila kami sekeluarga tercari cari sup kambing dulu, sampai ke Batu Gajah tau. So sad kedai tu sebenarnya sup siam yang dicampak tulang rebus je.

Kali ni, syima sendiri rasa seronok nak update sebab dah jumpa dengan sup kambing yang boleh di-repeat berkali-kali.

Lokasi kedai dekat je dengan rumah syima ni ha. Pekan Ipoh. To be exact, Taman Kanak-Kanak. Kalau nak waze, sila waze Medan Selera Dato Tahwil Azar.

SUP KAMBING IPOH
Kalau korang semua ikut kat facebook tentang tempat makan viral Ipoh, kedai ni memang tak viral. Kalau sup kambing yang viral tu pada syima tak sedap. Kuah nya rasa tepung untuk dipekatkan. But this, wallah! Memang pekat dengan buah keras. Lemak kuahnya boleh tak cukup roti nak dicicah.

Selalunya kalau syima order sup kambing ni, syima order memang dua mangkuk (one for me and one for husband) and jalan sikit depan Medan Selera ni untuk ke 7-eleven beli roti potong. Haaaaaa baru boleh cicah banyak sikit. Mana cukup nak cicah sup kambing sedap dengan 2 keping roti yang disediakan aje.

Daging yang lembut bercerai dari tulang tu, sedapnya la hai.

Syima ni bukan suka sangat makan daging yang macam nak tercabut gigi kalau gigit tu.

So, korang yang mencari sup kambing sedap Ipoh, tuju ke Medan Selera Dato Tahwil Azar. Kedai yang bersebelahan kedai Satay Endut. Buka sekitar jam 6 petang. Dan jangan lewat sangat, selalunya sup habis sebelum jam 11.

Next, syima akan share lokasi makan lain sekitar Ipoh. Do follow blog syima kalau nak tau okay. Yang pasti, kedai makan sedap bukan sekadar viral. Local people punya makan.

Bye.

Selasa, 22 Januari 2019

TESTIMONI BASIC H2

BASIC H2 SEGARKAN SEMULA SAYUR LAYU

TESTIMONI BASIC H2 PADA SALAD

RENDAM SAYUR LAYU DENGAN BASIC H2 JADI SEGAR SEMULA

HASIC H2 PENCUCI SERBAGUNA




Harga runcit sebotol Basic H2 ialah RM48.75 untuk 473ml. Berminat untuk dapatkan Basic H2 sekarang? Boleh whatsapp syima di 0183252507.



NAK BELI SEKARANG MENGGUNAKAN KAD KREDIT ATAU KAD DEBIT ANDA?

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=44cc3bcbd1ab8ca953a84ec52398a16d

Atau ingin menjadi ahli Shaklee untuk penjimatan hebat?

http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1241234

Nikmati manfaat bonus tunai dan penjimatan harga hebat jika menjadi ahli Shaklee. Ingin menjadi pengedar Shaklee untuk mendapatkan pendapatan? Sertai team business kami, Aces High Group yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dan fleksibel.
Pengedar Shaklee
Hasyimah Hashim ID Shaklee 1241234
SMS / Whatsapp : 0183252507
Fb page : Hasyimahshe
Personal Fb : Hasyimah Hashim
Instagram : Hasyimahshe


Isnin, 21 Januari 2019

PROMOSI JANUARI 2019 SHAKLEE : ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

Hai, Assalamualaikum.

Bulan pertama 2019 hampir nak ke penghujung nya. Alhamdulillah kita dapat harungi 2018 dan meneruskan kehidupan pada tahun ini. 

Bulan pertama ni, Shaklee mulakan promosi dengan product ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

Jom kita tengok promosi menarik Shaklee bulan ni. 

Untuk makluman, harga runcit satu canister (tong) ESP ialah RM 161.25 untuk 850 gram. Jom kita tengok tawaran bulan ni. 


1) BELI 2 CANISTER, DISKAUN 5%




Dengan pembelian 2 canister ESP anda akan dapat diskaun 5 %. Harga asal untuk 2 canister ESP ialah RM 322.50. Dengan promosi ini, anda akan dapat 2 canister ESP pada harga RM 306 SAHAJA. Jimat banyak dah tu. Boleh whatsapp syima SEKARANG untuk order dengan harga super jimat ni - 0183252507.



2) BELI 6 CANISTER DAN DAPAT 1 CANISTER SECARA PERCUMA


Tawaran yang kedua lebih menarik! Dengan pembelian 6 canister anda hanya perlu bayar RM 774 SAHAJA berbanding RM 1128.75. Dan yang paling best;

○PERCUMA 1 canister yang bernilai RM 161.25
○PERCUMA keahlian Shaklee bernilai RM65
○PERCUMA cas penghantaran bernilai RM10
○Layak untuk menerima BONUS TUNAI bernilai RM 37.50

Berminat untuk dapatkan ESP? Whatsapp syima di 0183252507. Nak mudah click je no telefon syima 0183252507.

NAK BELI SEKARANG MENGGUNAKAN KAD KREDIT ATAU KAD DEBIT ANDA?

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=44cc3bcbd1ab8ca953a84ec52398a16d

Atau ingin menjadi ahli Shaklee untuk penjimatan hebat?

http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1241234

Nikmati manfaat bonus tunai dan penjimatan harga hebat jika menjadi ahli Shaklee. Ingin menjadi pengedar Shaklee untuk mendapatkan pendapatan? Sertai team business kami, Aces High Group yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dan fleksibel.
Pengedar Shaklee
Hasyimah Hashim ID Shaklee 1241234
SMS / Whatsapp : 0183252507
Fb page : Hasyimahshe
Personal Fb : Hasyimah Hashim
Instagram : Hasyimahshe


Ahad, 20 Januari 2019

COD SHAKLEE KLEBANG PUTRA

Hai, Assalamualaikum.


Buat orang Klebang Putra Ipoh yang perlukan supplement Shaklee, jemput beli dengan syima ya. InsyaAllah syima boleh COD area berdekatan MCD Klebang Putra tu. 


Atau nak tau area mana lagi syima cover?
Klik sini → PENGEDAR SHAKLEE IPOH






NAK BELI SEKARANG MENGGUNAKAN KAD KREDIT ATAU KAD DEBIT ANDA?

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=44cc3bcbd1ab8ca953a84ec52398a16d

Atau ingin menjadi ahli Shaklee untuk penjimatan hebat?

http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1241234

Nikmati manfaat bonus tunai dan penjimatan harga hebat jika menjadi ahli Shaklee. Ingin menjadi pengedar Shaklee untuk mendapatkan pendapatan? Sertai team business kami, Aces High Group yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dan fleksibel.
Pengedar Shaklee
Hasyimah Hashim ID Shaklee 1241234
SMS / Whatsapp : 0183252507
Fb page : Hasyimahshe
Personal Fb : Hasyimah Hashim
Instagram : Hasyimahshe


Sabtu, 19 Januari 2019

TESTIMONI MEALSHAKE TAMBAH SELERA MAKAN

Hai, Assalamualaikum.



As a mother to a baby boy (baby lah sangat ;p) syima rasa struggle betul nak bagi makan. Sort of paksa dah gayanya. Nak banding dengan sepupu Faiq yang sebaya, which is perempuan, beza betul. Hana sangat mudah makan. Makan sayur bendi macam tu je. Makan sayur labu air siap berebut. Terung panjang sebatang dia sorang.

Macam mana lah nak cukup zat budak sorang ni.

Until I found Meal Shake, that worries dah hilang. NO MORE!

Syima cari cari lah apa bahan dalam Meal Shake yang membuat kan tambah selera makan anak ni kan. Then I found this - ZINK




Baru syima tahu yang kalau kekurangan ZINK akan membuatkan selera makan berkurang. Macam manalah Faiq nak ada selera makan kalau makan pun memilih.

Bila dikorek-korek, ZINK ni terdapat dalam makanan seperti soya, bayam, daging merah, susu, cheese, salmon, ayam, udang dan banyak lagi.

ZINK pulak salah satu nutrisi yang terdapat dalam Meal Shake!!

Nak suap bayam? Tak mau nya Faiq tu sebab warna hijau.

Mealshake memang sangat membantu.

Masa permulaan, syima bagi Faiq minum Meal Shake dia bancuh sendiri tau. Menyahut saranan MELIBATKAN ANAK DALAM PENYEDIAAN MAKANAN. Campur dalam susu dan milo. Susu dan milo bukan lah minuman kegemaran Faiq, Faiq lebih gemarkan jus. Tapi masa mula-mula tu, syima biarkan Faiq pilih.

Dari hari ke hari apa yang syima nampak, selera makan Faiq makin bertambah.

Tengoklah variasi makanan Faiq sekarang.

IDEA MAKANAN ANAK

Dibawah antara TESTIMONI MEAL SHAKES TAMBAH SELERA MAKAN SI KECIL.

TAMBAH SELERA MAKAN ANAK

NAK BELI SEKARANG MENGGUNAKAN KAD KREDIT ATAU KAD DEBIT ANDA?

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=44cc3bcbd1ab8ca953a84ec52398a16d

Atau ingin menjadi ahli Shaklee untuk penjimatan hebat?

http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1241234

Nikmati manfaat bonus tunai dan penjimatan harga hebat jika menjadi ahli Shaklee. Ingin menjadi pengedar Shaklee untuk mendapatkan pendapatan? Sertai team business kami, Aces High Group yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dan fleksibel.
Pengedar Shaklee
Hasyimah Hashim ID Shaklee 1241234
SMS / Whatsapp : 0183252507
Fb page : Hasyimahshe
Personal Fb : Hasyimah Hashim
Instagram : Hasyimahshe