Khamis, 28 Januari 2016

Rahsia mudah bersalin

NAK TAHU RAHSIA MUDAH BERSALIN?

Nak bersalin normal tanpa gunting?
Taknak sakit bersalin terlalu lama?
 

Ini cerita Puan Nurul.

*******

SECOND BABY vs VCO D'AURA

Assalamualaikum.

Harini nak share sikit pengalaman bersalin untuk second baby. Masa pregnant, Nurul memang tak ambil banyak supplement. Just amalkan VCO D'aura & makan banyak sayur, buah & cereal. Alhamdulillah second pregnancy lebih mudah & lebih bertenaga. Tak banyak masalah. HB maintain tak pernah low. Syukur sangat-sangat.

Bila dah overdue sampai 8 hari, risau pun ade jugak. Kenapalah baby taknak keluar lagi ni. Due date 24 Mei. Tunggu punye tunggu, atlast pagi Isnin, 1 Jun 2015 contraction yang dinanti-nanti pun datang. Hihihi

Acah-acah contraction start 1 pagi. Tak sakit sangat time tu sampailah pukul 7 pagi, baru Nurul gerak pergi hospital. Sampai hospital, cek bukaan dah 6cm. Alhamdulillah, berkat amalkan VCO D'aura tiap-tiap hari, kesannya dapat cepatkan bukaan jalan.

Husband cakap "eh, tak sakit ke?" Hehe. Pelik agaknye tengok gaya wife die macam belum nak bersalin je. Kikiki "Entahlah, tak sakit sangat." Sambil senyum-senyum.

Start pukul 11 pagi, contraction yang betul-betul punya datang! Fuh! Time ni tak senyum dah. Memang ingat Allah, ingat mati. Melayan contraction datang & pergi dekat 2 jam lebih. Alhamdulillah, tepat 2.40pm baby pun keluar dengan jayanya! Yeay! Lega! Nurse bagitahu Doctor tak gunting & kalini Nurul tak ambil epidural. Memang betul-betul dapat rasa bersalin normal tanpa sebarang ubat tahan sakit. Syukur Allah bagi peluang tu.

Masa last checkup, berat baby 2.9kg je. Sekali lahir 3.5kg. Besarnya baby! Hehe. Makan apa kau nak? Ayam goreng ke ape?

Untuk yang bertanya kt Nurul ape kesan VCO D'aura untuk second pregnancy, ni Nurul ringkaskan dari pengalaman Nurul sendiri. Dengan izin Allah :

1. Bersalin normal tanpa gunting
2. Jalan cepat buka
3. Sakit tak lama
4. Kulit baby bersih
5. Kurang rasa sakit waktu contraction
6. Tak koyak walaupun baby besar
7. Senang buang air, tak sembelit

yang dua orang anak tu, Nurul..Aku yang sorang aje tu.


Order and consultation
Syima 018-3642475 / 018-3235798
Faizal 018-3649891