Khamis, 18 Mei 2017

Lapik pakai talam kalau tangan tak muat

Dah siap siap bergelap semalam, boleh pulak husband syima join FB live. Dah lah bunyi macam pidato, kejap kuat kejap slow suara, yang husband syima boleh pulak buat-buat tak faham yang anak dia senang terganggu kalau bunyi macam video best sikit. Dah orang tu tak jadi nak tidur.

Sekali pelepap kena lempang.

Terus terkaku masing masing yang tengok live tu. Tak tahu lah nak kesian ke tak.

Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa. Ha itulah dia. Memang takde lain lagi dah. Benda hal hal percakapan ni, sebenarnya betul lah kata orang tua-tua. Kena berlapik sikit. Kita bukan nak kipas orang sampai nak jek jek dia jadi paling dewa sekali, tak. Kita cuma nak tunjuk kan kita ni bijak sikit, bersopan sikit. Tu aje.

Ada satu situasi yang mana si A tengah melepak luar rumah si B yang merupakan orang tua. Si A ni muda belia. Yang si B ni takde apa apa pun sebenarnya, tapi dia lempang nya si A ni tadi. Sebab nya cuma si A ni menyembang macam tak hormat orang tua lain. Dok la mencarut carut benda mengarut. Lempang dek carutan tu dah satu hal. Yang ko beria membangkang orang tua tu dah kenapa? Kot ye pun, town down sikit intonation ke, change frasa ke, jadi lah macam ko bagi pendapat. Ni tak, sama gaya macam bercakap dengan member.

Dalam discussion suami-isteri-family pun kena jaga jugak cara kita bercakap. Jangan nak pikir kita aje yang betul. Nanti boleh jadi nampak nau kita ni paling bodoh. Mula-mula cerita pasal malas, lepas tu kait dengan duit, pastu kait dengan nafkah, pastu kait dengan masa. Eh dah kenapa macam takde benda spesifik nak dibincangkan? Kenapa macam dah jadi macam 'saja cari pasal'?

Addressing someone jugak kena betul. Kalau orang tu pangkat pak, mak, abang, dato seri hatta kawan sebaya pun kena jaga-jaga. Kang kot dok semangat sangat nak sembang, dari abah-ateh terus jadi abah-aku. Mana tau semangat nak cerita kat abah tu macam bersemangat nya sembang kedai kopi dengan member.

Benda benda macam ni, syima percaya kita yang kena mulakan dulu. Tak payah nak harapkan orang lain. Dari kecik kalau dah biasa polite, kelak bila besar dengan sesiapa pun boleh polite. And macam mana situasi pun mesti kita boleh turn the question kepada polite way.

Ni kita asyik nak harapkan orang je yang sujud tapak kaki kita. Yang kita ni nak sangat mendabik dada.

Bukan susah pun. Just go back and practice.






Dah tak terima tasbih dah ke?

Ada yang tanya, syima dah tak buat tasbih lagi ke? Tak nampak pun post pasal tasbih lately.

Alhamdulillah, masih ada yang bertanya. Syima masih lagi buat tasbih mini untuk majlis. Aqiqah ke, nikah ke, sanding ke, nak bagi hadiah kat kawan-kawan office ke. Masih lagi.

Cuma sekarang dah kurang aktif. Sebab syima dah ada pembantu. Jadi jumlah order tu dah di-limit-kan per bulan.

Kalau dulu boleh ambil dalam 1000pcs sebulan, now separuh aje. Syima pun dah into Shaklee, so sometimes masa banyak habis kat COD.

Tapi diy tasbih mini ni syima macam susah nak tinggal. Macam satu terapi pada syima. Ye lah, masa buat tasbih ni aje syima boleh layan sambil tengok Running Man ke, Star King ke, cerita korea ke kan...

Masa-masa lain syima banyak 2 way communication dengan Faiq. Faiq dah banyak sangat pengaruh TV. sobs.

Nak juggling between kerja rumah and hp je dah satu cabaran.

Next project, untuk bakal pengantin dari Kuala Terengganu. 300 pcs. And request based warna putih-pink-maroon. InsyaAllah bulan 9 atau 10 majlis nya nanti.

Once syima dapat kumpul material, syima inform (read : blog)

Now, currently syima ada ready stock lebih kurang 50 pcs. Syima nak let go RM1 per pcs. Tak termasuk kos pos. Warna pun campur-campur ni. Design pun ada pelbagai. Selalunya, design paling mahal syima tolak RM1.80 per pcs. Tu pun kalau beli 100 pcs ke atas. Kira yang ni, RM1 dah harga paling best dah.

So kalau ada yang berminat nak tempah tasbih mini dengan syima, boleh whatsapp syima 018-3252-507. Segala testimoni tasbih ada kat sidebar sebelah kanan. Boleh lah tengok-tengok kalau ada yang berkenan.


Rabu, 17 Mei 2017

Bukan penyelamat namanya

Syima tak tahu apa cerita sebenar pasal pelamin RM150 tu. Tapi secara kasarnya cerita dia, pengantin ambil pelamin RM100, sekali pelamin yang jadi masa kejadian tak sama dengan pelamin contoh. Entah macam mana ada pulak superman yang bagi pelamin RM 150 yang kalau ikutkan sama taraf dengan yang rm 1000. Paling cikai dia boleh dapat yang pelamin baru tu, rm600. Tu paling cikai lah. kalau jumpa yg rm 600 tu memang boleh sujud syukur rasanya.

Itu syima tolak tepi.
Syima nak cerita macam mana syima buat pelamin syima ni. ni dah paling murah dah ni. sebabnya semua memang tahap diy.

langsir rm7 x 6 meter x 2 pattern
railing (amik ibu punya)
tap langsir (rm1x 3meter)
pasu rm60
bunga rm50
spotlight pinjam
carpet pinjam
alas pentas rm3x 3meter
chandelier rm30
kerusi rm400
total lebih kurang RM650

See memang tak sampai seribu pun. Tapi syima tak kira dengan kudrat yang membuat nya. Yang dok cucuk bunga, yang dok jahit langsir, yang dok pasang spotlight.

Let say syima charge sorang rm3.50 macam syima dapat masa kerja 7e dulu. Nak buat tu semua je makan hari, dah berapa pulak syima nak charge. Tak ke tu dah jadi modal jugak. Ada pikir manusia yang nak tolong tu nak berbayar jugak? Berapa ramai aje lah manusia kat bumi ni yang tak kisah tak dibayar. Kalau pun tak dibayar, mungkin cuma sekali dua. masuk 44 kali, dorang mesti tak datang dah kalau enko jemput untuk tolong2 majlis.

Dapat pulak ipar duai sedara mara yang jenis berkira malas nak tolong. Mau mereput pengantin sorang sorang dok anyam pelamin.

Ni untuk pelaminan aje tau. Untuk pasu bunga telur tu lain kira pulak. Untuk Alat merenjis lain pulak. Kipas malu malu kucing tu pun tak kira.

Nasib sekali seumur hidup, kalau berkali-kali? memang tak lah syima nak repeat lagi. Penat tahu usaha kita tu tak mendatangkan faedah. Dah lah bersanding tu bukan wajib. Tapi reason syima buat tu pun nak kenangan gambar tu molek sikit lah hendaknya.

Yang si penyelamat pelamin RM150 tu, kalau ada yang PM bertalu-talu nak pelamin yang sama satu Malaysia, nak ke dia jadi 'penyelamat'?

Konfem terus taubat.

Tapi kalau itu cara nya nak marketing kan diri, it is crazy man. Anda sedang membunuh diri sendiri rasanya. Kalau di-reject permintaan yang ramai-ramai tu tak jatuh ke reputasi? Malaysian nowadays kuat viral kot.

Sebab tu kalau tang bisnes kalau kita buat untung 'sedekah' ni, ramai yang endup dengan bungkus. Tak tahan beb, kerja separuh mati, tapi ambil untung sikit sesangat. Bila tak berbaloi, nanti hujung-hujung akan putus asa bila bisnes orang lain makin maju, bisnes sendiri tak nampak hala tuju.

Sekarang syima into Shaklee pun sebab dah fedup dengan jadi agen. Sekali nak grab agen, kena sedebuk RM400. Item tak sold pun dalam sebulan. Selalu sold dalam 3 bulan. Alahai, bila nya nak kaya macam tu. Nak jadi dropship lagi lah.

Kalau Shaklee, untung runcit sendiri tentukan. Berapa sale kita tu nanti akan jadi point. With this point, kita boleh turn kan into BONUS. Masuk lagi duit syima 14 hb setiap bulan. Alhamdulillah this is the best ever dropship.

Bukan tu aje, ada support group dari Master Doctor Hasifah. Sangat faham dengan dunia orang orang yang zero in business.

Kumpul points boleh dapat CARBONUS. Suka hatilah nak beli apa pun. Ada yang buat beli rumah, ada yang buat beli kereta.
Setahun sekali punya points terkumpul boleh dapat free trip.
Kalau macam ni punya bisnes, baru lah rasa I LOVE MY JOB.






Selasa, 16 Mei 2017

yang pernah rasa mesti insaf

Sejak dua tiga menjak ni syima kerap kena bengkak susu. I was like, kenapa ye nak bengkak susu padahal almost wean off? After a few selidik research bagai, baru lah syima terfikir kenapa.

Dalam proses wean off ni, ada masa syima jarak kan masa susu. Faiq kan kadang tu nak susu beria tak ikut masa. Yang syima pulak nak kurangkan kekerapan menyusu so nanti susu drop lah kan? Gitu lah konsep dia. 

And entah macam mana masa tu, susu dah clog tapi tak sedar. By the time Faiq nak minum susu, dah tersumbat so sakit. Sampai ke ketiak ketiak sakit.Ketiak ni kira dah garis nak demam lah kiranya. Kalau demam, kompem kena gi klinik.

Masa mula mula jadi tu hari jumaat. Syima mula dah rasa nak demam bagai, siap whatsapp husband bagitau tak boleh masak sebab nak demam bengkak susu.

I have no idea nak buat apa masa tu.

Some petua bengkak susu cakap tekup dengan mangkuk kobis. Which means kobis helai yang berbentuk mangkuk. Tapi masalah lah pulak bila dengan kobis ni, kobis lebih men-drop-kan susu. Kalau macam syima yang almost nak wean off maybe takde masalah.But to others yang anak masih lagi guna 5-6 oz per session?

Dan lagi masalah bila kobis memang takde dalam peti ais. Syima memang tak makan kobis sangat sejak breastfeed. Nak elak susu drop punya hal.

Hujung hujung husband nak balik tu, baru teringat yang rumah ni ada Lecithin. Kelam kabut telan direct 6 biji.

Faiq sangat lah behave ye bila tau mak dia ni sakit kat situ.

Selesai makan lecithin, syima mandi air suam. Then cuci yang tersumbat dengan cotton bud.

Sejam lepas tu terus tak sakit dah. But ketul masih ada lagi tau. So syima just continue dengan kosongkan tangki aje. Easy for Faiq. Senyum senyum dia dapat tau boleh susu banyak banyak banyak banyak. Kahkah.

Effect dia, kalau sebelum ni susu banyak pun jarang lah nak terpancut, masa first nak adjust boleh pulak susu memancut mancut. Heavy flow betul sampai terkejut anak aku.

Alhamdulillah, kemudian kemudian tu bengkak makin pulih. Dari 3 ketul jadi seketul je bengkak nya.

Untuk yang nak tahu bagaimana Lecithin mengatasi bengkak susu, biar syima ceritakan sikit.

Lecithin ni berfungsi mengemulsikan lemak. Bahasa mudah nya mencairkan lemak. So susu adalah lemak, so lemak cair. Susu laju. Gitu.

Lecithin biasa nya digunakan untuk orang yang nak kurus. Tapi boleh juga untuk atasi bengkak susu ni tadi. Kesan nya pada syima,sangat membantu.

Lagi best kalau guna masa berpantang. Boleh dapat effect kurus and susu lancar lagi.

KELEBIHAN LECITHIN
  • Membantu tubuh menyerap Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E dan Vitamin K yang larut lemak
  • Membantu merendahkan lemak dan kolestrol
  • Menghalang pembentukan lemak di hati
  • Membantu membakar lemak untuk kesan pelansingan
  • Menggalakan peredaran darah sekaligus membantu mengawal tekanan darah
  • Meleraikan toksin dalam usus - membantu mengelak sembelit
  • Mengemulsi lemak susu pada saluran susu yang tersumbat
Sekarang dah tau trick nya, ada je rasa macam nak jadi clog besar, terus ambil. Sebab bila dah jadi clog, badan terus akan down sebab sakit nya tuh disini sangat mengganggu aku. Haha



Korang yang berminat nak order Lecithin boleh whatsapp syima. Syima sekarang dah jadi Shaklee distributor. Hanya harga terbaik untuk customer syima. Package dengan consultation sekali.

Takde lah beli kat entah mana mana, sekali dapat dah nak expired bagai. Lepas tu, siap terkontang-kanting tak tahu cara guna.

Order dan consultation
syima
018.3252.507

Jumaat, 24 Mac 2017

PETUA HILANGKAN PARUT JERAWAT

Nak hilangkan parut boleh guna kulit kayu manis. Mula mula, tonyoh kulit kayu manis belakang lesung sampai jadi serbuk, kemudian sapu kat tempat berparut. Tak pasti kalau guna yang serbuk kayu manis tu sama ke tidak berkesannya kat parut. Tapi kalau tonyoh belakang lesung ni, memang menjadi.

Tapi kekangan masa tu membuatkan syima tak dan nak jadikan serbuk kayu manis tradisional way. Jam tu nak asah, jam tu nak jaga anak, memang sempat lah Faiq hembus serbuk tu.

Ini antara sebab syima amalkan Sustained Release (SR) Vitamin C Shaklee.  Nama pun sustained release, this Vitamin C dilepaskan secara berperingkat-peringkat untuk penyerapan maksima. Sebab kalau lebih, buah pinggang akan buang je lebihan Vitamin C tadi. Kapasiti yang diserap cuma 100mg je sejam. So membazir.


Dengan sebab tu juga, syima yang menghidap gastric forever ni, dapat makan SR Vitamin C dengan selamat tanpa asid burst.


Dan sifat SR ni, membuatkan Vitamin C ni lebih lama berada dalam badan untuk beroperasi. Sebab tu yang makan Vitamin C Shaklee ni selalunya berpuas hati dan repeat order.


Kebaikan SR vitamin C Shaklee:
🌸gebukan kulit dan hilangkan parut
🌸menguatkan gusi dan tulang
🌸menguatkan imuniti badan dari jangkitan penyakit.
🌸menguatkan saluran darah.
🌸membantu proses tambah sel darah merah.
🌸sebagai anti-oksida
🌸bantu penghasilan kolagen dalam badan.
🌸tingkatkan kesuburan.

Sebotol tahan 6 bulan. Jadi buat masa ni, Shaklee lah yang mempunyai Vitamin C murah dan berkesan.


Untuk order, boleh whatsapp syima
018.3252.507

Pujuk-pujuk lah syima bagi harga runtuh kat korang ye.

Selasa, 21 Mac 2017

Homestay D'Teratai Pekan, Pahang

Misi nak clearkan galeri. Pastu baru teringat yang review homestay haritu tak buat lagi. Alahai...Bukan paid review pun, tapi rasa nak share sebab homestay ni murah, selesa buat orang orang yang nak menginap sekitar Pekan, Pahang.

Awal bulan hari tu, syima ada kenduri kahwin kat Pekan, Pahang, This is wedding side ibu. The bride syima panggil Tok Ma (actually mak fiza to me. tok ma to Faiq). Adik beradik ibu yang ke tiga terakhir. 

The first plan, kitorang 5 beradik just nak stay rumah Nenek je. Sebab dah dengar ura-ura, the others (sepupu) semua dah decide nak carik homestay. At the very last minute, ayah decide nak tidur hotel, jadi kami lima beradik kelam kabut lah nak carik homestay so that kitorang masih lagi satu rumah gitu konsep dia. 

Rezeki kitorang - ada homestay available walaupun booking a day before. 

Alhamdulillah the house is quite big. Dah jatuh tahap selesa sangat dah pun untuk kitorang yang ada 12 orang semuanya. 

Masa ni syima dengan ayah tengah tour rumah. Tuan homestay datang hantar kunci. Tuan nya stay depan rumah ni je. Senang kerja.

Owner ni ada 7 biji rumah homestay. 2 biji rumah semi D 3 bilik, yang lain lain ada yang 1 bilik dengan 2 bilik. Macam yang korang tengok, luaskan? Porch boleh muat 6 biji kereta. 
Korang naik bas? Jangan risau ada area baik punya luas untuk park a bus.

Tempat nak lepak kopi kopi ada jugak. Siap kerusi lenggang perut depan each house. Lenggang perut sebab bila kenyang semua menyandar kat sini. 

Jiran sebelah siap buat homeschool luar ni (depan rumah diorang) on pagi sabtu sementara tunggu yang tua tua siap siap. Bagus betul.  

Ruang tamu, tempat syima satu family tidur. Ruang tamu takde aircond which suite Faiq well. Faiq tak boleh takde kipas. Nanti peluh naik, then ruam naik. Even kalau ada aircond, kena jugak ada kipas. So syima memang pilih kipas. Supaya syima tak perlu bangun tengah malam kena sapu lotion tahan gatal untuk dia. Demi tidur berkualiti namanya plan ni. hihi.

Homestay tiga bilik Pekan, yang semua aircond + kipas. Dua bilik katil queen, satu bilik katil single dua biji.
Toilet ada 4 biji. Dua in each queen bed room. Lagi dua kat dapur. So no issue beratur. Tapi tetap la macam perang bila masa mandi.
Bilik ni yang takde toilet dalam nya. Sesuai sangat jejantan duduk dalam ni. 
Toilet semua ada shower. Tapi 3 je ada heater. Yang cangkung tu takde heater. 

Mana nak dapat homestay siap mesin basuh iron board segala? Sini lengkap. Bagus owner ni. Memang musim raya, kitorang ke sini lah lagi. 10 minit je dari rumah nenek. Tu pun sebab traffic light. 

Belah luar macam tak siap lagi. tapi berpagar macam sesuai nak buat sidai baju. Takde la baju kena curik dek hidupan. 

Dapur memang takde tempat masak. Yang ada peti ais dengan water heater. Pinggan mangkuk basic memang dah sedia siap dengan dishwasher paste. 

Kitorang pun datang sebab kenduri. Nak masak kebenda nya. Lapar kalu, moh la ke rumah pengantin. Hehe.

Syima tak pasti siapa tuan homestay ni sebenarnya. Sebab masa text whatsapp, gaya macam orang muda. Masa hand in kunci pun syima jumpa orang muda. 

Tapi bila budak budak ni jumpa nak bayar balance, yang datang nya pak cik. Jadi rasanya ni, perniagaan family. So number tu semua orang alert tolong reply bagai. 

Siap pakcik tu bagi kitorang pinjam ampaian. Entah macam mana bebudak ni ayat pakcik tu. Silap haribulan kalau mintak toto pun dapat. hehe.

Alhamdulillah sangat tak mengecewakan. Kalau ada yang wondering berapa square feet rumah ni, syima teka lebih 1500sq ft. 

 
Half deposit needed. 

Location homestay pekan ni, belakang Masjid At Taqwa (masjid biru) Sepekan jaya, Pekan, Pahang

OK ni syima nak announce yang Vitamin C shaklee dah kembali ke pasaran. Hot item ni sold out hilang dari Malaysia about a month, habis menggelupur semua orang yang nak kulit flawless sebelum raya. hiks! :p

Vitamin C murah dan berkesan dinamakan sustained release vitamin C kerana mempunyai kuasa untuk bertahan selama 5 jam dalam badan dengan melepaskan 100 mg setiap sejam.

Maka 1 biji=500 mg= tahan 5 jam.

Berbeza dengan jenama lain yang serta-merta singkirkan vitamin C melalui buah pinggang.

Sebab badan kita hanya mampu menyerap 100 mg vitamin sahaja dalam satu masa.
Selebihnya akan dibuang melalui air kencing.

Thats why, ramai mendapati vitamin C supplements tak mampu cantikkan kulit pun...

KECUALI JENAMA SHAKLEE!!

Kebaikan SR vitamin C Shaklee:
🌸gebukan kulit dan hilangkan parut
🌸menguatkan gusi dan tulang
🌸menguatkan imuniti badan dari jangkitan penyakit.
🌸menguatkan saluran darah.
🌸membantu proses tambah sel darah merah.
🌸sebagai anti-oksida
🌸bantu penghasilan kolagen dalam badan.
🌸tingkatkan kesuburan.

Syima dah cuba lain jenama. Nanti syima share.

Nak order boleh whatsapp syima. 
018.3252.507
Fb: Hasyimah Hashim
Ig : Hasyimahshe

Isnin, 2 Januari 2017

Christmas at Melaka Part 1

Walaupun dah masuk 2017, syima tetap jugak nak update hal Melaka.

Its a unplanned short vacation to Melaka. Mana tak nya, masing masing tau cuti christmas Melaka mesti sesak. Town kecik penuh dengan tourist luar and dalam. Termasuk lah ioolss (-_-)

Rezeki bercuti kali ni pun sebab nak test drive kereta baru. Saja nak cepatkan mileage naik. Boleh cepat cepat merasa service kereta baru. Kahkah

Disebabkan unplanned dan bertembung pulak dengan cuti khas, hotel jangan nak harap ada ye. Kelam kabut syima carik hotel. Demand tinggi pulak tu, nak hotel yang walking distance aje dari mana mana (A'Famosa etc). Syima kan bakalan menggendong Faiq Iman and ayah dia belum tentu rajin nak jalan jauh jauh.

Gerak dari Wangsa Maju around 9 am..expected akan arrived before lunch hour. Amik kau sampai area Pantai Klebang pun jam 2. Terasa seperti balik kampung Pahang terus. Semua gara gara jalan jem kat highway, and waze suruh ikot jalan kampung kalau nak avoid kenderaan yang begitu kura kura sekali bergeraknya. 


kebosanan tunggu orang habis jumaat, mangkuk tingkat shaklee pun boleh jadi toys

Mangkuk tingkat ni kecik je, just nice kalau untuk short vacation nak bawak ESP, Mealshake, and those pills. Ye lah, tak kan nak angkut sekali dengan almost 1kg of ESP tu kan. Takat nak pergi Melaka dua malam, alahaii..


Staying the first night at Equatorial Hotel, walking distance je dengan Dataran Pahlawan. 


Tengok, siapa yang paling pandai menikmati kesedapan katil hotel? Padahal baru ni rasanya dia pergi hotel. Katil rumah sedap Ikea tu tak pulak kau buat gini ye?

Esok belum tentu dapat hotel ada pool

Ha yang berenang kat belakang tu, spesel sikit. Air dalam bathtub tak main wei. Air sungai, tak jejak lantai. Air pool pandai pulak bawak diri. Ikot siapa ni?

Book hotel terkejut terkejut ni satu je masalah nya. Kau cuma dapat one night je. So esok kita kena carik hotel lain. Tu lagi suprise tu, we have no idea hotel apa kitorg bakal jumpa. Silap silap tidur dalam kereta.



Ada tempat chillin chillin layan whatsapp kat bilik ni. Best lah nengok luar. Walaupun view bukan menghadap Menara Taming Sari. Malam punya view lagi best. Tapi takde gambar sebab syima lupa. After maghrib kitorg terus memulakan expedisi.

Hujan renyai masa kitorg start keluar. Itu dah satu hal, kenapa pulak kitorg mesti pergi masa musim hujan. Hahahahaha sangat

Tak banyak sangat nak amik gambar masa malam ni. Sebab hujan renyai renyai, kebanyakkan masa syima dukung Faiq Iman dengan 'tudung' dia. Hp simpan dalam beg. Malas nak kelek payung sekali. 


Faiq sangat teruja dengan bot ride melalui Dataran Sungai Melaka ni. Murah je kalau tengok ticket price. Tapi umat yang beratur take turn nak naik bot, Allahu. Sekian terima kasih aje lah. 

Masa ni pun hujan lagi. Payah sikit nak beratur panjang dengan tempat tak berbumbung. Faiq ni pun cepat bosan. Sat gi dia berkuntau kat situ, memang kitorg mak pak decide balik je kang. 

And dia pun bertempik nak naik beca.


Pakcik yang kayuh beca ni sporting. Awal awal dah tawar diri nak amik gambar satu family. Siap adjust beca kasi lighting power lagi. 

Faiq yang begitu bertempik tadi, terus keras kejung bila dah naik beca. Dah kenapa kau nak?

20 minutes ride yang seronok bagi kanak kanak. To me, baik kita naik bot. hehe

Bila dah takde hujan, Faiq memang tak boleh duduk diam. Historical area ni pulak kan car free zone, so dia rasa bebas nak lari lari. Ini je gambar yang proper + tak bergegar. 


Almost midnite makin ramai orang keluar. Jonker street sangat packed, sampai we decided patah balik. Tak dan nak carik kedai baba nyonya yang famous tu. 

Staying depan Stadhuys around sejam, lepak amik angin, Angin tepi sungai kuat. Terus fefeling angel dengan tudung instant first time pakai ni. Hahaha. Ada busking tau. Best sangat lagu lagu nya!

And after all, memang syima sorang je lah amik gambar. Faiq Iman main panjat tangga, bapak dia lebih gemar melepaskan lelah. 

Esok, Part 2 at Melaka pulak ok?