Sabtu, 2 September 2017

kids was so suprised with the crowd

Tak jangka sebenarnya nak ke Dataran Merdeka jadi kenyataan. Le husband kureng sikit kalau bab nak beramai-ramai ni. But what to do isteri sangat suka and menurun pulak perangai kat anak.

Nak ajar tentang kemedekaan kepada anak bukan mudah. So syima saja nak bagi dia tengok parade je dulu. Nanti kat sekolah enko belajar menantang ni, ummi elaborate lah lagi.

But please, no politics here.
Sampai awal bukan jaminan ye nak dapat seat depan. Kerusi tingkat tingkat tepi jalan tu jangan lah mimpi nak merasa. Jam 6 pagi dah ramai parents yang chop tempat. Syima tengok kat Facebook, parents yang tegar ni dah macam nak beli tiket bola final Sea Games dah. Sanggup lagi anak melalak dari tinggalkan seat.

Well, common lah. Budak cepat bosan.

3 kali kitorang tukar parking. Sebab jalan yang kitorang konon nak lepak tu penuh jugak manusia. Berlapis lapis orang. Panas tak payah kira lah. Dah macam tin sardin walaupun lapang tepi jalan nya.

Being Malaysian tak salah but jadilah Malaysian yang bijak.

Masa masa ni, korang akan jumpa manusia yang tak boleh bawak bawak jadi bijak.

Penat penat beratur sambil berdiri tepi jalan sebab nak cop view baik punya, tetiba ada parents yang nak selit anak jugak. Memang lah sengaja carik pasal.

Malaysian, please tinggalkan mentality kelas ketiga tu kat rumah.

Ni kitorang punya port, betul betul mengadap Pertama Kompleks and matahari. Patut lah masa datang tu takde yang nak duduk sini.HAHA

Masa awal awal selesa lah boleh duduk bagai. Bila dah start parade, terpaksa berjengket segala sebab orang luar pagar dah membuas. Kena halau dek polis bantuan pun buat dek je. Sekali kena lenyek dengan kete kebal kang baru tau.
Masa ni kanak kanak memang menggila. Kemain nak salam katun hat depan tu. Ape nama ntah. Yang bapak budak siap jerit panggil gopal. Ingat kids je seronok sekali dengan bapak pun sama naik hantu.

Parade kat tv ada menatang balloon character kartun, tapi kat sini takde.

Jangan pikir dorang malas nak bawak pulak. Benda tu besar, nak nyampai ke Pertama banyak pokok rendah and jambatan, tak sesuai nak bawak sampai hujung.
Kalau korang tengok jeng jeng jeng upin ipin, korang mesti hafal lagu tu. And faiq tak ketinggalan. Siap sesuka hati je tukar jeng jeng jeng into J-J-PAM sambil petik gitar tali tangsi dia tu.

Pastu bila tengok JPAM lalu, dia terkedu. "kenapa JPAM pakai baju b-lue bukan red?"

Dah youtube mana pulak dia tengok JPAM color red? Ke dia confius dengan fireman?
Skuad berkuda yang sekor kuda dia refused dari jalan kedepan. Sibuk nau nak jalan macam ketam. Mujur dah hujung hujung parade. Kalau masa awal awal, mau berterabur sungguh.
Tengok berapa lapis dah manusia masa ni. Padahal depan syima ada pagar. Masa awal awal, lepas ke jalan tak boleh ada lapisan. Sebab kete kebal besar. Belum lagi dengan lori bawak drone ATM ke ape ntah, sayap dia boleh libas kepala orang lebar dia.

Ada sorang polis tu mengamuk masa ni.

Dah korang pun tak faham-faham ada jentera nak lalu. Scale pulak bukan size sedan ke 4wheel ke. Lagi mau menyempit.
Parents sebenarnya bukan nak pergi sangat benda macam ni. Baik duduk rumah, sejuk, ada makanan sentiasa. Tapi melihatkan anak-anak yang gembira tu, priceless. Masa bila lagi nak jumpa kereta kebal, moto askar, askar pakai baju daun etc.
Last jentera. Memang bunyi besi semata bila dia lalu atas jalan tar. Dalam movie, tak de lah berbunyi bising sangat. Mungkin sebab dalam movie tu lalu atas runtuhan, padang pasir bagai. Haha

Pakcik dalam kereta kebal tu masam je. Dah tak pandai nak senyum atau dia rasa dia kat medan perang? Medan Mara ada lah tepi tu;p
Pasukan profesional semua terus gerak balik. Yang tinggal hat budak budak sekolah ni je ha. Tengok lah kemain orang ajak selfie.

Yang perempuan dia punya gedik siap nak betulkan angle lagi. Adoi lah hai.
Cuba amik gambar sekali dengan abang polis ni. Keras je. Entah senyum entah tidak. Kalau senyum pun tak nampak.

Benda alah senapang tu tipu agaknya lah ya. Sebab macam bebas je dorang bawak jalan jalan.

Well, its a great experience untuk Faiq. Untuk Ummi, kena standby baju lagi nipis after this.

Tips untuk bawak anak ke Dataran merdeka sempena Hari Kemerdekaan

1: Bawak bekal atau makan siap siap dari rumah. Kedai confirm penuh dengan staff yang sedia nak bekerja jam 10, tambah lagi dengan crowd Dataran. Even 7 eleven Masjid Jamek also cramped dalam tu. Roti sekejapan je habis.

Soalan orang tak de ke orang berjualan?

Ada, tapi ramai yang jual air tin and keropok. Maybe tak nak renyah. Kitorang power up by milo je dua tin.

2. Spare sunnies atau payung atau kipas. Dapat tempat macam tempat syima yang begitu menadah sinaran matahari, silakan lah bersepet-sepetan ataupun merecik peluh

3. Anak bawah 2 tahun sangat tak menikmati parade ni. Sekeliling syima masa tu ramai kids. Yang baya Faiq ke atas ke enjoy walaupun panas. Yang lain menangis lapar, menangis ngantuk, menangis panas.

4. Naik lah LRT atau moto. Kereta lupakan sahaja. Jalan TAR memang akan tutup untuk bagi laluan kepada menteri nak park paling dekat dengan dataran. While, yang memandu kena park jauh dan jalan kaki. Bukan kah nikmat kalau naik moto? haha
.
.
.
.
.
Bulan ni ada promo best untuk yang nak kulit cantik




Testimoni collagen

Syima
Shaklee ID 1241234
018-3252507




Tiada ulasan: