Selasa, 16 Mei 2017

yang pernah rasa mesti insaf

Sejak dua tiga menjak ni syima kerap kena bengkak susu. I was like, kenapa ye nak bengkak susu padahal almost wean off? After a few selidik research bagai, baru lah syima terfikir kenapa.

Dalam proses wean off ni, ada masa syima jarak kan masa susu. Faiq kan kadang tu nak susu beria tak ikut masa. Yang syima pulak nak kurangkan kekerapan menyusu so nanti susu drop lah kan? Gitu lah konsep dia. 

And entah macam mana masa tu, susu dah clog tapi tak sedar. By the time Faiq nak minum susu, dah tersumbat so sakit. Sampai ke ketiak ketiak sakit.Ketiak ni kira dah garis nak demam lah kiranya. Kalau demam, kompem kena gi klinik.

Masa mula mula jadi tu hari jumaat. Syima mula dah rasa nak demam bagai, siap whatsapp husband bagitau tak boleh masak sebab nak demam bengkak susu.

I have no idea nak buat apa masa tu.

Some petua bengkak susu cakap tekup dengan mangkuk kobis. Which means kobis helai yang berbentuk mangkuk. Tapi masalah lah pulak bila dengan kobis ni, kobis lebih men-drop-kan susu. Kalau macam syima yang almost nak wean off maybe takde masalah.But to others yang anak masih lagi guna 5-6 oz per session?

Dan lagi masalah bila kobis memang takde dalam peti ais. Syima memang tak makan kobis sangat sejak breastfeed. Nak elak susu drop punya hal.

Hujung hujung husband nak balik tu, baru teringat yang rumah ni ada Lecithin. Kelam kabut telan direct 6 biji.

Faiq sangat lah behave ye bila tau mak dia ni sakit kat situ.

Selesai makan lecithin, syima mandi air suam. Then cuci yang tersumbat dengan cotton bud.

Sejam lepas tu terus tak sakit dah. But ketul masih ada lagi tau. So syima just continue dengan kosongkan tangki aje. Easy for Faiq. Senyum senyum dia dapat tau boleh susu banyak banyak banyak banyak. Kahkah.

Effect dia, kalau sebelum ni susu banyak pun jarang lah nak terpancut, masa first nak adjust boleh pulak susu memancut mancut. Heavy flow betul sampai terkejut anak aku.

Alhamdulillah, kemudian kemudian tu bengkak makin pulih. Dari 3 ketul jadi seketul je bengkak nya.

Untuk yang nak tahu bagaimana Lecithin mengatasi bengkak susu, biar syima ceritakan sikit.

Lecithin ni berfungsi mengemulsikan lemak. Bahasa mudah nya mencairkan lemak. So susu adalah lemak, so lemak cair. Susu laju. Gitu.

Lecithin biasa nya digunakan untuk orang yang nak kurus. Tapi boleh juga untuk atasi bengkak susu ni tadi. Kesan nya pada syima,sangat membantu.

Lagi best kalau guna masa berpantang. Boleh dapat effect kurus and susu lancar lagi.

KELEBIHAN LECITHIN
  • Membantu tubuh menyerap Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E dan Vitamin K yang larut lemak
  • Membantu merendahkan lemak dan kolestrol
  • Menghalang pembentukan lemak di hati
  • Membantu membakar lemak untuk kesan pelansingan
  • Menggalakan peredaran darah sekaligus membantu mengawal tekanan darah
  • Meleraikan toksin dalam usus - membantu mengelak sembelit
  • Mengemulsi lemak susu pada saluran susu yang tersumbat
Sekarang dah tau trick nya, ada je rasa macam nak jadi clog besar, terus ambil. Sebab bila dah jadi clog, badan terus akan down sebab sakit nya tuh disini sangat mengganggu aku. Haha



Korang yang berminat nak order Lecithin boleh whatsapp syima. Syima sekarang dah jadi Shaklee distributor. Hanya harga terbaik untuk customer syima. Package dengan consultation sekali.

Takde lah beli kat entah mana mana, sekali dapat dah nak expired bagai. Lepas tu, siap terkontang-kanting tak tahu cara guna.

Order dan consultation
syima
018.3252.507

Tiada ulasan: