Rabu, 12 Jun 2019

RESEPI GULAI IKAN TONGKOL

Tak tau nak masak apa bila dah habis raya. Yang syima tau syima lapar nasi. Mabuk dah makan lemang, pulut, rendang, nasi impit. Tekak pun dah tak boleh terima kuih raya. Kalau kerepek pisang tu still boleh hadap sebalang.

Raya kali ni raya yang panjang. Tapi still jugak tak cukup syima nak beraya.

Masih banyak lagi rumah yang tak sempat syima ziarah.

Macam mana pun masih lagi bersyukur diberi kesempatan beraya. Alhamdulillah


Gulai ikan tongkol
Kita mulakan hari di rumah sendiri dengan gulai ikan tongkol. Masa balik Pekan hari tu, tak jumpa pulak rumah yang hidang nasi dagang. Buat pengubat rindu, syima buat gulai ikan tongkol yang selalu orang makan dengan nasi dagang.

Boleh lah buat penghilang kempunan.

Bahan bahan :-


  1. Cili kering
  2. Bawang merah
  3. Bawang putih
  4. Halia
  5. Lengkuas
  6. Ikan tongkol
  7. Asam keping
  8. Kacang panjang
  9. Santan
Kisar cili kering yang telah direbus bersama bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas. Kisar halus macam nak buat paste sambal tu.

Sementara tu, ikan tongkol kita rebus dengan beberapa asam keping dan sedikit garam. Syima letak 5 asam keping, hilang terus bau hanyir ikan. Sedikit garam supaya ikan tak rasa plain tawar.

Rebus sampai air rebusan surut nampak ikan. Kira air rebusan dah jadi separuh lah.

Gulai ikan tongkol gu dengan budu

On the other pot, didihkan santan. Sambil didihkan tu keep kacau supaya santan tak berketul ketul. Kebiasaan syima bila dah mula didih tu, syima jaga lagi dalam around 5 minit baru syima boleh tinggalkan pot. Once santan dah betul betul masak, kuah takkan berketul dah kalau kita tinggal. Itu tips nya. 

Dah mendidih santan kita, boleh masukkan sedikit bahan kisar. Syima masukkan sedikit demi sedikit. Takut terover merah pulak nanti.

Dah dapat warna dihajati, boleh masukkan ikan rebus kita tadi. Masukkan jugak kacang panjang yang dipotong 2inch.

Tunggu kuah kita mendidih balik dan perasakan. 

Dah siap!

menu makan tengah hari
Gulai ikan tongkol sedap dimakan dengan budu dan ulam ulaman. Nasi kena nasi panas!

Awas, makan kena jauh dari periuk nasi. Nanti nasi bertambah tambah dalam diam.

Till we meet again😉